Güneş Enerjisiyle Su Arıtabilen Süper-Emici Alüminyum Panel Geliştirildi

Özellikle gelişmekte olan ülkeler için temiz su kaynaklarına erişimi çok kısıtlı olabiliyor. İşte Amerikan Ordusu ve Rochester Üniversitesi’nden araştırmacılardan oluşan bir ekip, güneş enerjisiyle yüksek verimle su arıtabilen bir süper emici alüminyum panel üretti.

Güneş Enerjisiyle Su Arıtabilen Süper-Emici Alüminyum Panel Geliştirildi

Güneş enerjisi, düşük maliyetle su arıtıcısı üretmek için yaygın kullanılan bir seçenek. Son yıllarda geliştirilen birkaç teknoloji düşük maliyet ve taşınabilirlik vaat etse de, bu yeni sistemde verim tümüyle yeni bir seviyeye taşınıyor. Aslında bu sistem normal bir alüminyum panelle başlıyor. Sonra bu alüminyum panel femtosaniyelik ultra kısa lazer atımlarıyla vurularak,  yüzey simsiyah ve oluklu bir hale getiriliyor. Böylece alüminyum çok soğurucu ve emici bir hale geliyor. Böylece malzemenin yüzeyinde ince bir su tabakası toplanıyor. Hatta yerçekimine karşı koyarak yukarı doğru çıkıyor.
Bu kapkara malzeme güneşin enerjisini  nerdeyse tüm enerjisini alarak suyu ısıtıyor.Su emici yüzeydeki işlenmiş yapılar sudaki moleküler bağları değiştirerek, buharlaşma verimini arttırarak, kirleticileri uzaklaştırıyor. “Bu üç bileşen birlikte, 100’de 100 verimle çalışan idealbir cihazdan daha iyi çalışıyor. Bu basit,dayanıklı ve ucuz yöntem, özellikle gelişmekte olan ülkelerde küresel su krizinin çözüm adresi olabilir,” diyor Rochester Üniversitesi’nden Optik Profesörü Chunlei Guo.