Ejder meyvesine, üreticinin talebi artıyor

Türkiye'de ilk olarak 2014 yılında ekimi yapılan ejder meyvesi çiftçinin alternatif ürünleri arasına girdi. Bir dönüm araziden 30-40 bin lira kazandıran meyve, işçiliği az, getirisi yüksek olduğu için üretim açısından yoğun talep görüyor.

Ejder meyvesine, üreticinin talebi artıyor

Antalya'nın Alanya ilçesinde üretilen ejder meyvesi, üretim açısından yoğun talep görüyor. Bir kişinin tek başına 4-5 dönüme bakabileceğini söyleyen Alanya Hal Komisyoncuları Derneği tropik meyvelerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Hilmi Sevilgen, ejder meyvesinin bakımının çok kolay olduğunu söyledi.

İlk olarak 2014 yılında Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde deneme ekimi yapılan, Mersin ve Adana'da da yetiştirilmeye başlanan, Türkiye'de ejder meyvesi olarak bilinen pitaya meyvesi, Alanya'da da yaygın olarak üretilmeye başladı. Ekimi ve bakımı çok basit olan ejder meyvesi, hasat zamanı da yüksek getiriye sahip. Alanya'da avokado, mango, muz gibi tropik meyvelerden sonra en çok üretilen meyve olan ejder meyvesi, üreticinin de yüzünü güldürüyor. İçinde barındırdığı kalsiyum ve C vitaminiyle de oldukça besleyici ve faydalı olan ejder meyvesi, hem kemikleri güçlendiriyor hem vücut direncini arttırıyor. Üreticinin pazar konusunda hiç sorun yaşamadığı ejder meyvesi, genellikle Gazipaşa'da daha fazla olduğu için oradan yurt dışına, Avrupa'ya ve doğuya ihraç ediliyor.